Maryse Otjacques

Veerkrachtig tapijt

Van 22.11.15 tot 30.01.2016

Drink aangeboden tot 14:00u zaterdag 28.11.15 om Incise

maryse otjacques tapisserie resiliente

 

In de installatie van Maryse Otjacques broeit de ambivalentie, stilte en zwavel. Tegenover elke voorstelling van geweld, plaats de kunstenares een motief waarvan de witheid en de matheid het achterliggende maskeren. Hun gladheid reduceert alles tot detail. De reliefs van de objecten hangende aan de nagels van de redeloosheid en het ondenkbare zijn virtueel gemaakt om beter een angst te suggereren. 

Deze elementen lijken een tegen-embleem te vormen dat symmetrisch de terreur en zijn tegengif linkt, de moeilijkheid en de haast. 

De installatie heeft weg van een totem of een mantra: de vormen herhalen zich, transformeren zich. In hun relatieve onzichtbaarheid vervoegen ze de contexten die wij toekennen aan het domein van de banaliteit waar per definitie alles op hetzelfde niveau komt en niets ons nog raakt. De fraaiheid van etalages, de vermoeidheid van de blikken, de zinloosheid van de gedachten. Croque-Monsieur en knipmessen, juwelen en medailles, fantasy en lichaamsverzorging…Een situatie die doet denken aan het citaat van Baudrillard: 

“ Onze eigen magie is wit, geen ketterij meer mogelijk in de overvloed. Het is de contraceptieve witheid van een verzadigde maatschappij, van een maatschappij zonder vrees en zonder geschiedenis, zonder een andere mythe dan zijzel. 

B. Dusart - trad. Sandrine Verstraete.

BIO

http://maryseotjacques.com/

 

ontworpen installatie voor de Biënnale van Young Creation WATCH THIS SPACE WTS8