LES PAPILLONS DE MAI

Priscilla Beccari, Alexandre Christiaens, Nicolas Clément, Anne Daems, Serge Delaunay, Paul Devens, Bénédicte Henderick, Myriam Hornard, Catherine Menoury, Pica Pica, Romain Tallet, Christophe Terlinden, Emmanuel Van Der Auwera

Van 09.03.2016 tot 02.04.2016

Drink vrijdag 04.03.2016 : 19h - Galerie V2, rue de marcinelle, 30 - 6000 Charleroi.

De tentoonstelling, samengesteld met werken uit de collectie van la Space, vertrekt vanuit een anekdote over de geschiedenis van de plek waar ze plaatsvindt. Het gebouw is eigendom van de Port Autonome de Charleroi en huisvest vandaag de dag le Vecteur. Voordien was deze plaats gewijd aan moderne kunst en heette ze Le Bateau Ivre. Het uithangbord is nog steeds zichtbaar, binnenin, boven de toegangsdeur. 

De collectie van la Space inspireert tot grootsheid en verval, constructivistisch dronkenschap en het spectrum van het sublieme. Met Rimbaud voegen we er ook nog het volgende aan toe: zeedeining en riffen, verroeste en heroïsche schoonheden, een zekere nasmaak van een schipbreuk… en enkele loopbruggen leidend naar een eiland. 

Het water en een industriële dystopie verbinden Charleroi en Luik. Het koppelteken, zoals het hoort zwart en olieachtig, wil hier ook een lunaire fantasie zijn, een valselijk naïef ritornello, het landschap lichtelijk losgescheurd van een geschiedenis of van een droom die nog moet geboren worden. 

Les papillons de mai

Romain Tallet Papillons de mai Papillons de mai

Papillons de mai Papillons de mai

 

(…)

Si je désire une eau d’Europe, c’est la flache

Noire et froide où vers le crépuscule embaumé

Un enfant accroupi plein de tristesse, lâche

Un bateau frêle comme un papillon de mai.

(…)

A.R. Le bateau Ivre.

 

BIO

Priscilla Beccari

Alexandre Christiaens

Nicolas Clément

Anne Daems

Serge Delaunay

Paul Devens

Bénédicte Henderick

Myriam Hornard

Catherine Menoury

Pica Pica

Romain Tallet

Christophe Terlinden

Emmanuel Van Der Auwera

 

 

In samenwerking met space collection_liège Le vecteur