François Martig

Varosha

Video projectie en geluidsperformance Donderdag 13.10.16 om 20u in Eden, Centre Culturel Régional, Bld Jacques Bertrand, 1 - 6000 Charleroi.

Varosha

Beeldend kunstenaar François Martig ontwikkelt een zich steeds weer transformerende praktijk die zich richt naar economische politiek, de strategieën van het geheugen en de esthetiek die in het geheim het grondgebied afbakenen alsook onze relatie met de omgeving. 

In het kader van ASPHALTE, zal hij in oktober Varosha presenteren. Deze nog nooit eerder vertoonde film, vergezeld van een geluidsperformance, exploreert de geschiedenis en het heden van een luxueuze Cyprische badplaats gebouwd in het jaar 1972. Na de Turkse invasie in het jaar 1974, werd Varosha een spookstad die nieuwsgierigheid opwekt en de verbeelding prikkelt. Het toeristische paradijs van weleer is vandaag de dag verworden tot een hoop lege en verloederde bouwwerken die zich over zes kilometer kuststrook uitstrekken. Weggeveegd door het Turkse leger en onder de controle van de Verenigde Naties, incarneert ze een blinde vlek waar de meest stralende en tragische aspecten van de moderniteit samenkomen

B. Dusart - vertaling : Sandrine Verstraete

François Martig François Martig François Martig

varosha

BIO

François Martig

Geboren in 1978, leeft en werkt te Metz (FR) en elders.

http://www.robinsonhotel.org/

 

 

 


Met de steun van de Federatie Wallonië-Brussel

In samenwerking met Eden , Regionaal Cultureel Centrum van Charleroi .

Onder Asphalte2 , stedelijke kunst biennale van Charleroi .

Eden Asphalte2